Kleopatra vii av egypten make/maka

En närmare titt på Kleopatra VII av Egypten

Kleopatra VII, mer känd som bara Kleopatra, är en av historiens mest omtalade kvinnor. Inte bara för hennes skönhet, utan även för hennes maktspel och politiska talang. Hon regerade Egypten mellan 51 före Kristus (f.Kr.) till 30 f.Kr. och var den sista aktivt regerande drottningen av Ptolemée-dynastin.

Historiens första ”makt kvinna”

Kleopatra var den tredje av sin fars fyra barn. Hon blev farao vid en mycket ung ålder efter att hennes far, Ptolemaios XII Auletes, dog. Efterarvet var dock inte utan polemik, eftersom det traditionellt kom fram att den äldre systern, Berenike IV, skulle ha tronen. Kleopatra, med hjälp av Julius Caesar, var dock i stånd att ta tronen tillbaka.

Tidslinje Händelse Plats
69 f.Kr. Kleopatras födsel Egypten
51 f.Kr. Start av Kleopatras regeringsperiod Egypten
48 f.Kr. Möter Julius Caesar Rom
30 f.Kr. Kleopatras död Egypten

Maktens femme fatale

Kleopatra är mest känd för hennes romantiska relationer med två av Roms mäktigaste män: Julius Caesar och Marcus Antonius. Genom att använda dessa allianser, var hon i stånd att skydda och behålla sin makt.

Det omtvistade arvet efter Kleopatra

Efter Kleopatras dött, blev Egypten en provins under Romarriket. Hennes son med julius Caesar, Caesarion, blev aldrig accepterad som rättslig arvinge till Caesar. Istället förlorade han sitt liv i striden om makten.

Slutsats

Kleopatra har blivit en ikon genom historien och har ofta porträtterats i olika film- och litteraturverk. Trots den så många år som gått sedan Kleopatras tid, fortsätter hon att fascinera och inspirera oss med hennes enastående livshistoria.

Listan över Kleopatras maktmän:

  • Julius Caesar
  • Marcus Antonius