Vad kan man äta när man är magsjuk

Vad man kan äta när man är magsjuk

Alla har vi drabbats av magsjukdom minst en gång. Oavsett om det beror på en virusinfektion eller konsumtion av kontaminerad mat, kan symptomen vara mycket obehagliga och innehålla diarré, kräkningar, magkramper och feber. Rätt kost kan vara användbar för att lindra dessa symptom.

Denna artikel granskar vad man ska äta när man är magsjuk för att få effektiv lättnad och låta kroppen återhämta sig snabbt.

Mild kost

Lättförståelig mat bör vara ditt första val eftersom det inte belastar magsystemet. Bland de mest rekommenderade rätterna finns:

  • Ris
  • Bananer
  • Torr rostad bröd
  • Kokt potatis

Kom ihåg att hålla sig hydratiserad är också viktigt när man är sjuk i magen. Det är bäst att dricka icke-kolsyrade drycker för att undvika magirritation.

Mat Fördelar När ska äta
Ris Lätt att smälta, kan bidra till att minska diarré Hela dagen, i små portioner
Bananer De innehåller kalium, vilket kan vara till hjälp när du är uttorkad Hela dagen
Torr rostad bröd Innehåller fibrer och hjälper till att lindra illamående Morgon och eftermiddag
Kokt potatis Lättsmält och ger energi Lunch eller middag

Vad man ska undvika

Det finns vissa livsmedel och drycker man bör undvika när man har en känslig mage. Undvik alkohol, kaffe och drycker med mycket socker. Mat med mycket fett och kryddor kan också orsaka inflammation och irritation i magen.

Det är sant att ingen vill bli sjuk, men om det händer är det bra att veta vad man ska äta för att lindra symptomen och återhämta sig snabbare. Genom att välja lättsmält mat och hålla sig hydratiserad kan du tillgodose dina kroppens behov under sjukdomen och hjälpa din återhämtning.

Kom ihåg att om dina symptom fortsätter i mer än ett par dagar eller blir allvarligare, är det viktigt att du konsulterar en läkare.