News

tisdag
september, 26

Hur länge ska man stanna hemma vid sjukdom?

Featured in:

Att vara sjuk är aldrig kul, men även efter att man har blivit frisk kan man stöta på patrull. Hur länge ska man stanna hemma innan man får gå tillbaka till jobbet, eller vistas bland andra? Under pandemin var reglerna annorlunda och man uppmanades att stanna hemma vid minsta symptom på förkylning. Nu när Sverige och världen inte längre är lika drabbade av pandemin har många regler och restriktioner ändrats tillbaka eller tagits bort. 

Det första du behöver tänka på är om du mår bra, eller bara stressar tillbaka till jobbet och vardagssysslorna för att du känner dig tvungen. Det är viktigt att kroppen får en chans att vila och återhämta sig ordentligt. Det är extra viktigt när det gäller barn, då de kanske verkar pigga i det stillsamma hemmet, men det är viktigt att komma ihåg att det är ett annat tempo på förskola och skola. 

Magsjuka, vinterkräksjukan och spya

Men om ni inte bara varit hemma på grund av en förkylning, hur gör man då? Då kan det var värt att ställa frågan “hur länge ska man stanna hemma efter magsjuka” på 1177s hemsida. Det generella rådet är att man ska stanna hemma minst ett dygn efter sista kräkningen, eller diarrén. Vid magsjuka, influensa och vinterkräksjuka är det extra viktigt att verkligen känna efter om man är frisk, eftersom det kan vara en stor påfrestning på kroppen. Sjukdomarna gör ofta att man äter mindre än vanligt och därför kan vara trött och medtagen i flera dagar efteråt. 

Många förskolor och skolor har egna regler kring när barn och elever får komma tillbaka efter sjukdom. Man brukar få ett häfte vid inskolning där det framgår. Prata med personalen om du är osäker.

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...