Cornelis Vreeswijk var och är fortfarande en av våra mest folkkära artister. Detta trots att han nu har varit död i mer än trettio år. Med sånger som Somliga går med trasiga skor, Brev från kolonien och Turistens klagan skrev han in sig i den svenska musikhistorien. Men Cornelis Vreeswijk var också poet och skådespelare.
Föddes? | 8 augusti 1937 i staden IJmuiden i Nederländerna |
Avled? | 12 november 1987 i Stockholm |
Begravningsplats? | Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm |
Barn? | Jack Vreeswijk |
Cornelis Vreeswijk – tiden innan han blev musiker
Cornelis Vreeswijk föddes 1937 i den nederländska staden IJmuiden. Som tolvåring kom han till Sverige och Stockholm med sin familj 1950. Han har själv i intervjuer berättat att han snabbt lärde sig svenska genom att läsa serietidningen Fantomen, men också dikter av svenska poeter.
Efter att han slutat grundskolan med godkända betyg gick Cornelis Vreeswijk till sjöss som maskinbefälselev. Men det fungerade inte riktigt som han tänkt sig och efter fyra månader var han i land igen. Nu avlöste jobben varandra. Kontorselev, fabriksarbetare och pinnpojke är några av de jobb som han provade på. Det var också nu som Cornelis började sjunga och skriva egna sånger, men utan tanke på att bli musiker. I stället var Cornelis önskan att bli journalist. Därför började han studera till socionom, vilket var en väg att gå för att bli journalist.
Socionomutbildningen gjorde att Cornelis fick en anställning som mentalskötare på Beckomberga sjukhus. Det var också där han träffade sin första hustru Ingalill Rehnberg. År 1962 gifte de sig och blev make och maka. Tillsammans fick de sonen Jack Vreeswijk som föddes 1964. Cornelis Vreeswijk var gift tre gånger.
Cornelis Vreeswijks tre äktenskap:
- Ingalill Rehnberg 1962–1968
- Bim Warne 1970–1975
- Anita Strandell, 1978–1981
Cornelis Vreeswijk – genombrottet
1960, tio år efter att han hade kommit till Sverige från Nederländerna, har Cornelis Vreeswijk sin första spelning i Frälsningsarméns lokal på Södermalm i Stockholm. Spelningen ger mersmak och Cornelis börjar uppträda med sina egna sånger på olika studentevemang runt om i Stockholm. 1963 kommer det stora genombrottet. Musikern Fred Åkerström ska spela in en platta och ber sitt skivbolag om att få sjunga några av Cornelis Vreeswijks låtar. Det hela resulterar i att det i stället blir Cornelis Vreeswijk som får spela in en skiva. Plattan släpps 1964 i endast 500 exemplar som snabbt tar slut. Man pressar nya skivor som säljer guld och succén är ett faktum.
Cornelis Vreeswijk – dödsorsak
Cornelis Vreeswijk levde samma liv som beskrivs i många av hans visor. Det är ingen hemlighet att han konsumerade stora mängder alkohol och att hans liv under perioder var väldigt trassligt. Detta skildras också i Amir Chamdins film om Cornelis Vreeswijk från 2010. Cornelis leverne resulterade i att han fick diabetes och sedan också levercancer, vilket var det som han avled av den 12 november 1987.
Cornelis Vreeswijk – album och sångtexter
Under sin karriär gav Cornelis Vreeswijk ut 39 album i Sverige och 7 i Nederländerna. Det har också efter hans död släppts skivor med hans sånger. Cornelis Vreeswijk har också gett ut flera böcker med sina sångtexter, varav Brev från kolonien är en av hans mest älskade. Texten är en omarbetning av Allan Shermans parodi som heter “Hello Muddah, Hello Faddah” som även den handlar om hur livet på kollo kan te sig, även om Vreeswijks version innehar betydligt mer påhittiga lägerdeltagare.
Cornelis Vreeswijk – poster
Hans Gedda heter fotografen som har tagit den ikoniska bilden på Cornelis Vreeswijk med bar överkropp. Gedda har fotograferat Cornelis Vreeswijk ett flertal gånger under hans långa karriär. Bilderna går ibland att få tag på hos olika auktionshus. Men det finns också fina posters att köpa i olika nätbutiker.