Amerikansk tv serie 80-talet

Amerikansk tv serie 80-talet: En tidsresa till klassiska shower

På 80-talet dominerades våra tv-skärmar av amerikanska serier. Från komedier till dramaserier, 1980-talets era var en guldålder för amerikansk tv-produktion. Med stjärnor som Michael J. Fox i ’Family Ties’ och Alan Alda i ’M*A*S*H*, här tar vi en titt på några av de mest ikoniska amerikanska tv-serierna från 80-talet.

Show Premiärår Huvudrollsinnehavare
Family Ties 1982 Michael J. Fox
M*A*S*H* 1980 Alan Alda
Cheers 1982 Ted Danson
Miami Vice 1984 Don Johnson

Dramaserier dominerade skärmen

Amerikanska tv-draman tog över 80-talet med mest populära serier såsom ’Hill Street Blues’ eller ’St. Elsewhere’ som förvandlade rynkorna i människors pannor till djupa funderingar. Dessa hjärtslitande, tankfulla och ibland störande serier visade en verklighet som allmänheten måste hantera.

Your favorite 80’s comedy shows

Komedi var det andra huvudelementet inom amerikansk 80-talet TV. Program som ’Roseanne’ och ’The Cosby Show’ förde humor till vardagen. De kombinerade snygg komisk timing med aktuella och ibland kontroversiella teman, vilket möjliggjorde att de nådde en bred publik.

Show Premiärår Huvudrollsinnehavare
Roseanne 1988 Roseanne Barr
The Cosby Show 1984 Bill Cosby
Golden Girls 1985 Bea Arthur, Betty White
Murphy Brown 1988 Candice Bergen

80-talets tv-serier underhöll, utbildade och ibland chockerade oss. Det var en tid av innovation inom tv-programmering, och dessa tv-program bidrog till att definiera decenniet. Även idag, så är amerikanska tv-serier från 80-talet en del av vår populärkultur, eftersom vi ofta ser återkomsten av dessa ikoniska program i form av återupptagningar eller spin-offs.