News

tisdag
september, 26

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Featured in:

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl svenska som internationella kändisar. Nilsdotter har gjort ett stort antal samarbeten med kedjor och välgörenhetsorganisationer, och runt om i landet finns ett flertal återförsäljare av Nilsdotters produkter.

Vem?Maria Nilsdotter är en svensk guldsmed och designer av smycken.
Var?Nilsdotters produkter säljs över hela världen. Maria Nilsdotter själv bor i Nacka.
Utbildning?Maria Nilsdotter är utbildad i London, på Central Saint Martins College of Art and Design.
Ålder?Maria Nilsdotter är född 1981.

Maria Nilsdotter – en framgångssaga

Det tog inte lång tid för snacket att börja gå om Maria Nilsdotters smyckeskonst, efter att hon tagit examen från prestigefyllda Central Saint Martins i London. Artister och fashionistas tyckte alla att Nilsdotter hittat en helt egen nisch, och att hon lyckats bygga upp ett sagolikt skimmer över alla sina kollektioner. Självklart ville många unga och hippa hoppa på tåget.

Under en period kunde man räkna med att om man såg något extra häftigt smycke på bild i ett svenskt modemagasin så kom det från Nilsdotter, och redan fem år efter sin examen från Central Saint Martins vann hon det åtråvärda priset Guldknappen som varje år delas ut i tidningen Damernas Världs regi. Därefter trillade utmärkelserna in, och Maria Nilsdotter har bland annat blivit utsedd till Årets accessoardesigner ett flertal gånger.

Maria Nilsdotter – inte vilka pärlhalsband som helst

Man brukar säga om Maria Nilsdotter att hon genom sin design har skapat ett helt eget universum, vilket är något som brukar vittna om en konstnärlighet på högre nivå än att “bara” skapa vackra smycken. För den som söker till exempel ett pärlhalsband som inte är så traditionellt som just pärlor har en tendens att bli, kan någon av Maria Nilsdotters varianter på pärlhalsband vara ett attraktivt alternativ.

Det ska understrykas att Maria Nilsdotters prisläge inte ligger på samma billiga nivå som till exempel bijouterier från de stora kedjorna. Detta handlar om ett äkta hantverk, där designern inte vill kompromissa med kvaliteten på vare sig stilen eller materialen hon använder. Maria Nilsdotters high end-smycken säljs också i prisklasserna över 50 000 SEK för ett armband. 

Det går att köpa smycken av Maria Nilsdotter relativt billigt

Men det finns absolut chanser för den som vill kunna bära ett smycke av Maria Nilsdotter utan att ruinera sig på kuppen. Det är inte ovanligt att återförsäljare i Stockholm eller andra större städer kan erbjuda Nilsdotters smycken på rea. Det är också möjligt att handla direkt från Maria Nilsdotters hemsida, där hon har en butik för näthandel. I vissa säsongsskiften kan det absolut dyka upp någon speciell season sale emellanåt.

Man kan också hålla utkik på marknaden för begagnat. Många som handlar Maria Nilsdotter till ordinarie priser ser sina smycket som en typ av investering, och det kan hända att någon som köpt smycken av Nilsdotter tidigt i hennes karriär säljer av sin samling nu när priserna ökat på Nilsdotters nyproduktion. 

Maria Nilsdotter privat – en societetsprofil?

Den som följer svensk skvallerpress kan ha stött på namnet Maria Nilsdotter tillsammans med epitetet “societetsprofil”. Detta är ett äldre, lite finare ord för någon som är ute i den blandade offentlighet som består av artister, kändisar, kungligheter och affärsmän. Särskilt när någon av dessa societetsprofiler gifter eller skiljer sig, brukar rubrikerna i till exempel Svensk Damtidning dugga tätt.

Så också när det kommer till Maria Nilsdotter. I samband med hennes skilsmässa från sin f.d. man Mikael Schiller rapporterade Svensk Damtidning kvickt om detta, och tryckte på hur snabbt efter den pampiga bröllopsfesten paret lämnade in sin skilsmässoansökan. Bara fyra månader som gifta!

Om den ring som sattes på Maria Nilsdotters hand var av hennes egen design förtäljer inte historien. Men med tanke på det stora utbudet i Maria Nilsdotters avdelning för bröllopssmycken är det kanske inte helt otroligt. Och då gjorde det kanske inte så mycket att den inte fick sitta där så länge. Maria Nilsdotter har designat gott om ringar.

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...

Hur länge ska man koka ägg?

Med ett kokt ägg blir frukosten lite lyxigare men det är inte alltid så lätt att veta...