News

tisdag
september, 26

Johanna Möller – känd som “Arbogakvinnan”

Featured in:

Vem är Johanna Möller? Det är inte alla som känner igen namnet, däremot kanske fler känner till smeknamnet “Arbogakvinnan”. Hon blev känd från två kriminalfall som skedde år 2015 respektive 2016. Det ena av fallen har kallats “Sommarstugemordet”, och även “Arbogafallet”. 

Det första kriminalfallet var en man som hittades drunknad i sjön Hjälmaren, år 2015. Året efter var det ett än mer dramatiskt kriminalfall, där en död man och en svårt skadad kvinna hittades i en sommarstuga utanför Arboga. Den drunknade mannen var Johanna Möllers make, eller vid den tidpunkten hennes ex-make. Och den döde mannen och skadade kvinnan i sommarstugan var Johanna Möllers föräldrar. Dessa två fall fick stor uppmärksamhet i media och kvällspress. 

I augusti 2017 blev Johanna Möller dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord på fadern, och för mord på maken. Hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse för mord och försök till mord. Domen överklagades, och i februari 2018 frikändes Möller för mordet på maken (men hon var fortfarande dömd för anstiftan till mord på sin far). Man kan säga att det varit något av en följetong kring dessa mord och “Arbogakvinnan” i media. 

Johanna Möller dokumentär – Sveriges mest hatade kvinna

I Januari år 2021 släpptes en dokumentärserie på Viaplay med titeln “Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna”. Det är en serie i tre delar som handlar om huruvida hon blev rättvist dömd eller ej. Polisutredningen granskas till följd av att en del menar att hon blev dömd på lösa grunder. Viaplay fick som första medie en intervju med Johanna Möller inne i fängelset där hon fick berätta sin egen version av allt som hänt. 

En hel del ifrågasätter att hon fick en livstidsdom. De tycker att hon i likhet med dåvarande pojkvännen Mohammad Rajabi kunde ha fått 14 år. Vissa hävdar att det hade varit en rimligare dom. Andra frågor som tas upp är bland annat om mediaövervakningen påverkade utredningen för mycket. Blev hon dömd i förväg? Blev hon utmålad som en kallblodig psykopat redan innan all bevisning fanns på plats? Det är intressanta frågor som granskas i dokumentärserien. Samtidigt anspelar titeln på hur den stora massan känner inför den här kvinnan. Det är många som tycker att hon förtjänar livstid och är på den plats hon hör hemma; i fängelset. 

Ett brokigt förflutet med en läckt sexfilm

När man grottar ner sig i ett relativt färskt kriminaldrama som det här blir man nyfiken. Det är också för att det känns så nära då det hänt i Sverige. Man frågar sig hur kunde det här hända? Vem är den här kvinnan? Det är svårt att få riktiga svar kring detta, enligt många kan man inte tro på någonting hon säger. Vad vi däremot vet är att Johanna Möller var socionom till yrket, och hon hade 6 barn. 

Johanna Möller arbetade som föreståndare på ett boende för asylsökande. Hon var en av ägarna till asylboendet och företaget hade multimiljonomsättning när det gick som bäst. Vad som kom fram senare var en skandal. En läckt sexvideo där hon låg med minderåriga pojkar som var inhysta på asylboendet. Hon hade hotat pojkarna med att de skulle bli utvisade om de inte hade samlag med henne. Dessa pojkar hade senare blivit utsatta för våld och hot för att de skulle hålla tyst om övergreppen och sexvideon. 

Något mer som kom fram under förhören i rättegången kring Arbogafallet var att Johanna Möller sade att hon sålde sex. Hon tog upp det som ett alibi för ett av morden, att hon vid en speciell tidpunkt hade varit vid en bensinmack och sålt sex. Polisen avfärdade hennes uttalande som påhitt, då hon i olika förhör kom med olika alibin för samma tidpunkt. Men senare kom det fram att hon många år tidigare hade annonserat ut sexuella tjänster. Denna annons hittades i bevismaterial kring ett annat fall där en man var misstänkt för koppleri. 

Johanna Möller rör upp många känslor

“Arbogakvinnan” och “Arbogafallet” väcker många känslor hos dem som betraktar på avstånd. Både för dem som läst allt i nyheterna och för dem som tittar på dokumentärserien på Viaplay. Man funderar över hur en kvinna mitt i livet, med ett bra jobb och en hel drös ungar, kan hamna så snett. Vad driver en människa till att antingen planera mordet på sina föräldrar, alternativt att utföra ett sånt dåd? Man tänker att hon inte är frisk. 

Efter rättegången, där Johanna Möller och den dåvarande pojkvännen Mohammad Rajabi blev dömda, fastställdes att de båda skulle genomgå stora rättsmedicinska undersökningar. Under fyra veckor studerades de noga och utreddes av läkare och psykologer. Rättsmedicinalverkets slutsats löd att ingen av dem led av någon allvarlig psykisk störning. 

Johanna Möller är dömd, och hon sitter i fängelse. Hon fick en livstidsdom. Men hon fortsätter neka till allt. “Arbogafallet” omtalas som en av de mest spektakulära mordhistorierna i modern tid. Tiden får utvisa om livstidsdomen förändras, annars sitter Johanna Möller kvar där hon är. 

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...