News

tisdag
september, 26

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten och chefredaktören 

Featured in:

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och har fått mycket uppmärksamhet för sina granskningar kring unga kvinnors villkor. För närvarande jobbar hon som journalist för Expressen och sedan 2019 är hon även chefredaktör för Veckorevyn. År 2020 fick hon ta emot det prestigefyllda Tidskriftspriset som Årets journalist. 

Snabbfakta om Irena Pozar:

NamnIrena Pozar. 
Ålder30 år. 
FamiljMaken Johan, sonen Ted. 
YrkeJournalist, chefredaktör samt författare. 

Irena Pozar bakgrund 

Pozar har sitt ursprung i Bosnien och kom till Sverige som flykting när hon endast var två år gammal. Staden hon kom till var Växjö, där hon även växte upp. Det var också här hennes journalistkarriär satte fart då hennes första jobb som journalist var på Smålandsposten. Sedan dess har hon bland annat arbetat för följande tidningar:

  • Nyheter 24
  • Expressen
  • Bonnier Magazines
  • Veckorevyn 

Irena Pozar specialiserar sig framför allt på digitalisering och sociala medier, och föreläser bland annat om ämnet för företag. 

Irena Pozars karriär på Expressen 

Irena Pozar är känd för sina krönikor på Expressen som ofta rör ämnen som feminism och sexbrottsmål. Hon började skriva för tidningen i november 2014 och har sedan dess blivit en av tidningens mest profilerade skribenter. 

Pozar var bland annat med när webbredaktionen på tidningen byggdes upp, innan hon år 2016 började arbeta för Bonnier Magazines. 2020 var hon tillbaka på Expressen som kolumnist. 

Irena Pozar är chefredaktör för Veckorevyn

Irena Pozar har arbetat på magasinet Veckorevyn sedan 2016. Tre år senare blev hon chefredaktör på tidningen i samband med att den fysiska tidningen lades ner och istället blev helt digital. 

År 2019 blev hon nominerad för sitt arbete med Veckorevyn då hon ansågs ha gett den nygamla tidningen ett nytt ansikte. Bland annat granskade man så vitt skilda ämnen som övergrepp och skönhetsprodukter. Kategorin hon nominerades i var Årets röst. Året efter vann hon priset som Årets journalist av Svenska Tidskrifters Tidskriftspriset. Ett anrikt pris som endast delas ut till den som har visat sig ha hög skicklighet och professionalitet. 

Irena Pozar – författare 

Förutom att vara journalist och chefredaktör kan även Pozar titulera sig författare. Våren 2022 släppte hon boken “Backlashen: Metoo och revolutionen som stoppades” som handlar om metoo-rörelsen från år 2017 och vad som hände efteråt. I boken beskriver hon hur det har bildats en motreaktion bland människor efter rörelsen, ett slags backlash, och att gamla vanor har kommit tillbaka. 

Finns Irena Pozar på sociala medier? 

Ja, Irena Pozar finns på Twitter där hon uppdaterar flitigt. I hennes presentation står det att hon försöker göra viktig och rolig journalistik för unga och att hon, enligt egen utsago, lyckas ibland. I skrivande stund har hon över 12 600 följare på den sociala nätverkstjänsten.

Irena Pozar har även ett Instagram-konto men hon har ingen blogg. För den som vill veta mer om Irena Pozar, eller bara läsa rykten om henne, kan man söka på “irena pozar flashback”. Där är hon mycket omskriven, och det som skrivs består av både ris och ros. 

Är Irena Pozar gift? 

Irena Pozar är gift, och hennes man heter Johan Falkman Pozar. Även han är journalist men jobbar sedan lång tid tillbaka som föreläsare och retorikkonsult. Det gör han tillsammans med sin syster, Elinor Falkman. Irena Pozar och Johan Falkman Pozar har även ett gemensamt barn, sonen Ted som föddes år 2020. Parets bröllop ägde rum i maj 2017. 

Var bor Irena Pozar? 

Pozar bor i Västerhaninge utanför Stockholm, enligt sajten hitta.se. Det är en sajt som är vanlig att besöka om man vill få reda på personers adresser. 

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...

Hur länge ska man koka ägg?

Med ett kokt ägg blir frukosten lite lyxigare men det är inte alltid så lätt att veta...