News

tisdag
september, 26

Hur många kärnkraftverk finns det i Sverige just nu?

Featured in:

Kärnkraft är en omdebatterad fråga som väcker starka känslor. Oavsett om du är för eller emot finns det obestridlig fakta. Till exempel att Sverige har tre kärnkraftverk i drift. Tillsammans har dessa sex kärnreaktorer. Forsmark, Oskarshamn och Ringhals heter de tre kärnkraftverken och tillsammans står de för cirka trettio procent av Sveriges elproduktion. 

Sverige har de senaste åren avvecklat en stor del av kärnkraften. Det finns i nuläget inga planer på att avveckla de tre aktiva kärnkraftverken, och ägarna planerar att driva dem till år 2040. Men hur såg det ut för några år sedan? Du kanske funderar på: Hur många kärnkraftverk finns det i Sverige 2013? Då behöver du först rätta till tempus i frågeställningen, och när du gjort det kan du läsa vidare. 

Hur många aktiva kärnkraftverk finns det i Sverige, och hur många fanns det tidigare?

Sverige har en lång kärnkraftshistoria som började redan på 1950-talet då det byggdes forskningsreaktorer. Dessa lades dock ned redan på 1970-talet. Det har även funnits planer på kärnvapen i Sverige. Med dessa planer i åtanke byggdes Marvikenverket på 60-talet. Det blev dock aldrig aktuellt med svenska kärnvapen och verket togs aldrig i bruk. 

1980 genomfördes en folkomröstning om kärnkraften i Sverige och resultatet blev att kärnkraften skulle avvecklas. De tre svenska kärnkraftverken har sedan dess avvecklat reaktorer. Barsebäck har stängt två reaktorer, år 1999 respektive 2005, och är helt nedlagt. Oskarshamn har stängt två av tre reaktorer och Ringhals har stängt två av fyra. Antalet aktiva kärnkraftverk har alltså inte förändrats sedan 2013, men reaktorerna stängs ned efter hand. Målet är att Sverige är kärnkraftsfritt år 2040. Detta är dock en het politiskt fråga och planerna påverkas mycket av situationen i världen.

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...