News

tisdag
september, 26

Hur länge är man gravid om man räknar från sista mensens första dag till födsel?

Featured in:

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader är ju inte lika långa, så denna tidsangivelse är en sanning med modifikation. Den som blir gravid den första januari kommer inte per automatik få sitt barn den sista september. Nej, en graviditet är betydligt mer komplicerad än så. Men, hur länge är man gravid egentligen?

Hur länge är man gravid räknat veckor?

En graviditet räknas börja den sista mensens första dag. Det är denna dagen barnmorskor vill ha koll på för att kunna avgöra hur långt en kvinna är gången i sin graviditet. Utifrån denna dagen sätts förlossningsdatumet till 280 dygn senare, eller 40 hela veckor om man så vill. Detta sätt att ta reda på beräknat förlossningsdatum fungerar dock bara om kvinnans mens är regelbunden. För den med oregelbunden menscykel kan det vara lite knepigare att fastställa datum för planerad förlossning. Som tur är gör nästan alla gravida ett ultraljud där barnmorskan kan få mer information som hjälper denna att fastställa när det är dags att välkomna bebisen. 

Hur länge kan man flyga när man är gravid om man vill hinna hem innan förlossningen?

Många väljer att åka på en avslappnande semester innan graviditeten är till ända och barnet kommer. Detta kan vara en god idé för att ladda batterierna lite och ta tillvara på gravid-tiden. För den som planerar att flyga nära inpå beräknad förlossning är det viktigt att veta att flygbolag har olika regler gällande gravida. Det är viktigt att kolla upp hur länge man kan flyga när man är gravid, eller snarare, hur länge ens valda flygbolag anser det vara ok att flyga som gravid. De flesta flygbolag sätter gränsen vid gravidvecka 35, det vill säga en dryg månad innan förväntad nedkomst. Detta, bland annat, för att inte riskera att förlossningen sätter igång uppe i luften. 

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge ska man koka ägg?

Med ett kokt ägg blir frukosten lite lyxigare men det är inte alltid så lätt att veta...