News

tisdag
september, 26

Helena Duplantis – kvinnan bakom framgången

Featured in:

Hur är det nu man brukar säga? Bakom varje framgångsrik man står det en … mamma? Nja, det kanske inte var riktigt rätt men det stämmer i allra högsta grad för stavhopparen Armand Duplantis. Hans mamma Helena Duplantis är kvinnan med ett orubbligt intresse och en nedärvd talang för friidrott.

Korta fakta om Helena Duplantis

Aktuell somHelena Duplantis är mamma och tränare till Armand ”Mondo” Duplantis som håller världsrekordet på 6,21 meter i stavhopp.
ÅlderHelena Duplantis är född 1965.
BorHelena Duplantis föddes i Avesta men bor numer i staden Lafayette som ligger i Louisiana, USA.
FamiljMaken Greg och barnen Andreas, Antoine, Armand och Johanna samt barnbarnet Eva.

Helena Duplantis är inte bara mamma, hon är tränare också

Publiken hejar och jublar när Armand Duplantis, som även kallas ”Mondo” efter ordet ”värld” på italienska, tar sats mot ribban som sitter 6,21 meter upp i luften. Han sätter staven i backen och publiken blir knäpptyst. Han häver sig galant upp i luften och för några hundradels sekunder tycks han sväva tyngdlöst. Stämningen är så ansträngd att den nästan går att ta på. Ingen vågar andas av rädsla över att råka ta i för mycket, blåsa ner ribban och sabba för Mondo. Så glider han genom luften, tar sig med god marginal över ribban och landar på andra sidan som nybliven världsmästare i höjdhopp. Han slår en volt, reser sig och springer ett segervarv, publiken blir vild. Någonstans på läktaren sitter Helena Duplantis och hejar på, inte bara i rollen som mamma utan även som Mondos tränare.

Helena Duplantis har idrotten i blodet

Helena Duplantis är själv allt annat än novis när det kommer till friidrott. Hon föddes 1965 i Avesta och hennes föräldrar heter Ingrid och Lars-Åke Hedlund. Pappa Lars-Åke tävlade i stavhopp på elitnivå under 50-talet och var även med och lade själva grundstenarna för friidrottsklubben IK Stål på Avestavallen 1959. Och det var förstås där Helenas egen karriär tog fart. 

Hon började träna i mycket ung ålder och tog sig senare in på friidrottsgymnasiet i Falun där hon tävlade i sjukamp. Hon satte flera personliga rekord under ungdomsåren, rekord som skulle komma att ta henne hela vägen till toppen inom svensk friidrott under mitten av 80-talet.

Enkel biljett från Avesta

1985 beviljades Helena Hedlund ett idrottsstipendium som skulle ta henne långt, inte bara i karriären, utan även hemifrån. Närmare bestämt drygt åttatusen kilometer sydväst, över till den amerikanska södern och Louisiana State University.

Under åren på universitet tränade och tävlade hon i sjukamp och volleyboll för skolans lag. Men det var också där hon fann sitt livs kärlek i stavhopparen Greg Duplantis som hon senare gifte sig med. Efter skolan utbildade sig Helena Duplantis till dietist medan Greg studerade juridik. Paret flyttade senare till staden Lafayette som utnämnts till USA:s lyckligaste stad av Wall Street Journal. Där slog de sig ner och bildade familj.

Lyckan i Lafayette

Louisiana är kanske mest känt för matkultur, jazz och sport, i synnerhet amerikansk fotboll och baseball. Men i familjen Duplantis är det friidrott som gäller, med endast ett undantag. Helena Duplantis och hennes familj, som består av maken Greg och deras fyra barn Andreas, Antoine, Armand och Johanna samt barnbarnet Eva, bor fortfarande kvar i den lyckliga staden Lafayette.

Tre av de fyra syskonen sysslar med stavhopp medan mellanbrodern Antoine spelar baseboll. Både Helena och Greg ägnar mycket av sin tid åt att träna sonen Armand ”Mondo” Duplantis som utklassade motståndarna under världsmästerskapstävlingarna i Eugene, Oregon den 24 juli 2022. Helena håller i den fysiska delen av träningen medan Greg undervisar i stavhoppsteknik. Tillsammans fick paret ta emot priset ”Årets ledare” på Idrottsgalan 2021.

Helenas rekord

  • 1983 satte Helena Duplantis personligt rekord på 5 314 poäng i sjukamp.
  • Helena Duplantis starkaste gren var längdhopp, där hon som bäst hoppade 5,34 meter.
  • Helena Duplantis personliga rekord i tresteg ligger på 11,91 meter.
  • I augusti 2020 körde Helena Duplantis närmare 500 mil under loppet av 72 timmar för att transportera Mondos stavar som inte accepterades ombord på flygplanet, inför en tävling i Monte Carlo. Direkt efter tävlingen vände hon om och körde hela vägen tillbaka till Sverige för att få stavarna på plats inför nästa tävling som skulle äga rum i Uppsala. Rekordet i antal mil under given tidsram har säkerligen slagits men hennes insats måste åtminstone ha räckt till ett rekord i hängivenhet.

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...