News

tisdag
september, 26

Gösta Engström – naken med Victoria Silvstedt

Featured in:

Gösta Engström är en folkkär skådespelare som debuterade på filmduken i “En kille och en tjej” 1975. Han spelade även lottovinnare i filmen “Naken” med bland andra Victoria Silvstedt. Mest känd blev Gösta Engström för “Nöjesmassakern” 1985 som han gjorde tillsammans med Sven Melander, Åke Cato och Jon Skolmen. Efter Sven Melanders alltför tidiga död i mars 2022 är Gösta Engström den enda av medlemmarna ur humorkvartetten som fortfarande lever. 

Vem är Gösta Engström?

Känd för?Gösta Engström är en svensk skådespelare mest känd för “Nöjesmassakern” 1985.
Ålder?Gösta Engström är född 1939.
Bor?Gösta Engström bor i en villa i Saltsjö Boo i Stockholm.
Familj?Gösta Engström är gift med Eva Renman Engström. Han har både barn och barnbarn.

Gösta Engströms dotter går i pappas fotspår

Gösta Engström föddes i Spånga 1939 och är en välkänd och omtyckt svensk skådespelare. Hans fullständiga namn är Bror Gösta Engström och han är gift med Eva Renman Engström. Gösta Engström har utöver skådespeleriet även arbetat med musik och varit verksam bakom scenen som scenograf, rekvisitör, manusförfattare och passare.

Gösta Engström är far till Bror Daniel “Danny” Engström, Alice Engström och My Engström Renman som har gått i pappas fotspår och testade på skådespeleriet i ung ålder. My satsade senare på musiken och har bland annat medverkat på albumet “Taube– där glädjen, där sången får vingar” 2016 med Martin Bagge. Samt på albumet “I en stad” 2017 med Nils Berg och Kalle Carmback.

Gösta Engström är Petter Nicklasson i “Rattmuffen”

Gösta Engström har haft en lång karriär där han har medverkat i en mängd olika produktioner. Han debuterade på filmduken som patient i Lasse Hallström och Brasse Brännströms “En kille och en tjej” från 1975. Året därpå fick han rollen som hamnarbetare i Ingvar Skogsbergs “Mina drömmars stad”.

Mest känd är Gösta Engström nog ändå för tv-programmet “Nöjesmassakern” som han gjorde tillsammans med Sven Melander, Åke Cato och Jon Skolmen. Underhållningsprogrammet som bestod av tio avsnitt hade premiär 1985 och sågs av 66 procent av Sveriges befolkning. I programmet fanns några väl ihågkomna inslag. Bland annat om de tyska kockarna Werner och Werner som spelades av Sven Melander och Åke Cato. Olle och Helge spelade av Sven Melander och Jon Skolmen, baserade på Robban och Berras roller i Lasse Åbergs första “Sällskapsresan”. Även trafikmagasinet “Rattmuffen” där Gösta Engström spelade trafikexperten Petter Nicklasson.

Gösta Engström även spelat:

 • Farsan i tv-serien “Café Bärs” från 2013.
 • Lottovinnare i filmen “Naken” från 2000.
 • Per Dahl i tv-serien “Skilda Världar” från 1998.
 • Sågverkssmörjare i tv-serien “Förmannen som försvann” från 1997.
 • Rolf i julkalendern “Mysteriet på Greveholm” från 1996.
 • Lorenz Lilja i tv-serien “Rederiet” från 1995.
 • Den röksugne i filmen “Gräsänklingar” från 1982.
 • Martin i filmen “Göta Kanal” eller “Vem drog ur proppen” från 1981.

Gösta Engström är galen i speedway

Efter Café Bärs har Gösta Engström gått i pension och 2019 firade han sin 80-års dag. Ett av Gösta Engströms stora intressen i livet är, sedan lång tid tillbaka speedway. Han går ofta och tittar på tävlingar och har även själv ägnat sig åt sporten i yngre dar. En erfarenhet som kom väl till pass när han skrev manuset till tv-serien “Tiger Rag” från 1989 som handlar om just speedway.

“Tiger Rag” var en tv-serie i tre avsnitt som hade premiär i SVT1 1989. Gösta Engström spelade rollen som Göte. Karaktären Lisa spelades av hans dotter My Engström Renman. Övriga medverkande i“Tiger Rag” var bland andra:

 • Thomas Hanzon
 • Ewa Maria Björkström
 • Ludvig Bell
 • Jan Erik Lindqvist
 • Sven Melander
 • Ulf Törnroth
 • Tomas Norström 
 • Björn Wallde
 • Per Morberg
 • Maria Franceschi

Gösta Engström och konsten

Det finns 49 folkbokförda Gösta Engström i Sverige. Bengt Gösta Valentin Engström från Lerum är den äldsta av dessa och fyller 98 år i maj. Medan den yngste är en 19-åring från Skärhamn. Den kanske mest kända, förutom vår folkkära skådespelande Gösta Engström, måste väl ändå vara konstnären Sven Gösta Engström som är född 1930.

Sven Gösta Engström har arbetat som typograf på Morgon-Tidningen och Aftontidningen samt på Aftonbladet. Han bor i Handen utanför Stockholm och började fotografera i tidig ålder. År 1979 började Gösta Engström måla och har ägnat sig åt det på daglig basis sedan dess. Mestadels målar han stilleben, ansiktsporträtt, natur och stadsmotiv, främst är det Stockholm som gäller. Gösta Engströms konstverk inspireras även av musik, framför allt jazz och klassiskt som han har lyssnat till sedan barnsben. Under sin karriär har han målat över 900 tavlor.

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...