News

tisdag
september, 26

Emma Ribom – en svensk stjärna

Featured in:

Emma Ribom är en av våra svenska stjärnor inom vintersporten. Hon är en 24-årig längdskidåkare som varit en del av landslaget sedan några år tillbaka. Emma är född och uppvuxen i Kalix som ligger uppe i Norrbotten. Trots hemorten är det för Piteå Elit SK som hon tävlar. 

Snabbfakta om Emma Ribom:

NamnEmma Ribom
ÅlderEmma är 25 år, föddes den 29 november 1997
SkidklubbPiteå Elit SK
Största meritVärldscupseger i sprint 2022-11-25 i Finland

Från början till världscupen 

I Sverige har vi många bra skidåkare, inte minst på damsidan. Att slå sig in i ett svenskt landslag kan ses som en näst intill omöjlig uppgift. Men det omöjliga stoppar sällan de som satsar på något fullt ut.

Eftersom Emma kommer från Kalix är det inte konstigt att hon valde att börja skidgymnasiet i Gällivare. Även om det ligger 20 mil från hemorten är det betydligt närmare än till andra skidgymnasium som bland annat finns belägna i Sollefteå och Torsby. 

Efter gymnasiet fortsatte Emma prioritera skidorna. Under år 2020-2021 var hon student vid Umeå Universitet. Där tilldelades hon ett elitidrottsstipendium under tiden som hon läste tekniskt- och naturvetenskapligt basår. Emma har under året varit inställd på att bli en del av eliten och visst har det lönat sig. Emma tillhör numera en stabil del av damlandslaget, främst i sprint. 

Emma Riboms resultat

Emma Ribom var redan som junior en duktig skidåkare. År 2013 vann hon bland annat det omtalade loppet ”Ungdomsvasan” på 9 kilometer. Därefter har framgångarna kommit en efter en. År 2020 deltog hon i U23 VM som gick i tyska Oberwiesenthal. Det visade sig bli ett framgångsrikt mästerskap för henne. Hon kammade hem flera medaljer. Guld i sprint och två brons i distans. 

Emma debuterade i det omtalade Tour de Ski år 2019. Touren är en del i seniorernas världscup. Trots den skrämmande avslutningen med klättringen uppför slalombacken i Alpe Cermis har Emma återupprepat upplevelsen. 

Touren år 2021 gick till en början inte så bra som Emma själv önskade. Hon kämpade med att få energin att räcka till. Det var tur att hon höll ut till sprinttävlingen i klassisk stil. Där kom framgången. Hennes första pallplats i världscupen, rättare sagt en tredjeplats. 

Emma Ribom på sociala medier 

Emma Ribom har en blogg – eller egentligen två. En gammal som hon skrev i mellan år 2010-2014. Den nyare är också daterad och hon skrev aktivt i den mellan åren 2014 och 2018.

Numera går det att följa hennes framgångar via sociala medier. Hon finns exempelvis på Instagram och Twitter. Det går också att läsa mer om hennes meriter på Wikipedia och andra informationssidor. 

Emma Riboms kärleksliv och elitidrottare

Vissa menar att det är svårt att finna plats för kärleken när hundra procent ska läggas på karriären, men vissa visar att det fungerar. Frida Karlsson och William Poromaa. Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma. För att nämna några. 

Emma har testat den inte helt okomplicerade kombinationen. Sommaren 2021 skyltade media med att Emma skaffat sig en pojkvän, Marcus Grate. Marcus är också en bra skidåkare som lyckats ta flera topp 10-placeringar i världscupen. Hans bästa resultat kom år 2020 i sprintstafett. Tillsammans med Johan Häggström lyckades de ta silvermedaljen.

Hösten 2022 valde tyvärr paret att gå skilda vägar. Kanske passar inte kombinationen mellan träning och kärlek för alla. Oavsett är det skidåkningen som i dagsläget ligger varmast om Emmas hjärta. 

Det slutar inte här för Emma Ribom

Emma Ribom är ganska lång jämfört med många andra skidåkare. Hennes längd är 172 centimeter. Kanske är det därför hon får så bra utdelning i främst dubbel stakning i den klassiska stilen. Hon åker dessutom på skidmärket Rossignol. Ett skidmärke som inte är lika stort som Fischer men som setts mer och mer de senaste åren. 

Ännu har vi inte sett Emma Ribom briljera i något seniormästerskap. Redan denna säsong får vi kanske chansen eftersom det nalkas ett VM i Slovenien. Den 25 november 2022 tog Emma sin största merit hittills – sin första världscupseger i sprint. Därför är det troligt att hon siktar högt mot kommande världsmästerskap. 

Senaste nytt

Relaterat

Josefine Öqvist – fotbollsspelaren från Uppsala

Josefine Öqvist är en av svensk damfotbolls mest kända spelare. Hon har vunnit medaljer i VM och...

Sveriges spelbransch hyllas vid Global Gaming Awards

Igår ägde det prestigefyllda evenemanget Global Gaming Awards rum i London för sjätte året i rad. En...

Irena Pozar – allt du vill veta om journalisten...

Irena Pozar föddes år 1992 i Sarajevo, Bosnien. Hon är främst känd som journalist och chefredaktör och...

Maria Nilsdotter – Sveriges smyckesdrottning

Maria Nilsdotter är en av Sveriges mest framgångsrika smyckesdesigners. Hennes halsband och örhängen har burits av såväl...

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske...

Hur länge är man gravid om man räknar från...

De flesta människor har nog lärt sig att en graviditet är nio månader lång. Men, alla månader...