Turistattraktioner i Svåganområdet

Är du intresserad av natur, friluftsliv och att känna frihetskänsla? Då är det troligen ett perfekt val för just dig att besöka Svågadalen som ligger i norra Hälsingland. Här har man gjort slag i saken och satsat på vildmarksturism.

Konferensverksamhet kombinerat med vildmarksliv är ett vinnande koncept. I Svåga finns Svågagården. Här bor man fint och kan arbeta samtidigt som man kan prova på aktiviteter som kanotturer på Svåga älv, fiska i de rika fiskevatten som finns i området eller ge sig ut på de olika vandringsleder som finns i omgivningen.

En annan populär aktivitet är att rida på islandshästar, vilket man kan prova hos Tallbackens Islandshästar och Midgård. Man kan rida kortare turer eller delta i turer som tar flera dagar. Det är garanterat en upplevelse att vara med om! Under vintern är området underbart om du tycker om skidåkning. Längdskidspår finns det gott om. Bland annat finns en skidanläggning vid namn Kajevall. Det finns möjlighet både till längdåkning och slalom.

Området har flera speciella platser som är värda att besöka om man är intresserad av djur och natur. Gröntjärns Naturreservat är exempelvis en dalgång omgiven av höga berg. Det finns inget in eller utlopp för vatten till denna dal och det skapar ett speciellt läge med en del ovanliga växter. Ett annat naturreservat heter Gladbäcken och här rinner året runt ett färskt källvatten som ingen kan förklara var det kommer ifrån. Ett tredje naturreservat är ett område med urskogsartad växtlighet. Området heter Stensjön naturreservat. I detta område har det brunnit många gånger och det finns dokumentation kring det ända ned till 1300-talet.

Tycker du om vandring och klättring finns berget Hornberget att försöka bestiga. På toppen har man en vidunderlig utsikt över nejden. Älg, björn, öring, lax, djurlivet är rikt i området och för en sann naturvän är det underbart att vistas i skogarna i Svåga.