Svågadalens sevärdheter

Att semestra i Svågadalen är en fröjd för alla sinnen. Miljön är oerhört vacker och det är lätt att ge sig ut i vildmarken, paddla kanot eller ta en tur på hästrygg om man så vill. Genom dalen rinner Svåga älv och där syns flertalet små mysiga byar. Det är förhållandevis enkelt att ta sig till Svågadalen med bil. Om man kommer söderifrån så finns en rekommenderad rastplats söder om Hudiksvall som heter Ångersjöns rastplats. Den kan vara väl värt ett besök på vägen till eller från Svågadalen.

Besök Svågadalens utställningar, fäbodvall och kapell

Förutom alla möjliga aktiviteter i denna idylliska miljö med landsbygd, stigar, sjöar och älven så kan man titta på keramikutställning, besöka en fäbodvall och ett kapell. Utställningen med konst och konsthantverk finns i Ingalunda, det är också ett måleri och café. Utanför finns en park med skulpturer, så samtidigt som man beundrar dessa fantasifulla verk kan man avnjuta en picknick i det gröna. Om man rör sig mot Hedvigsfors så rekommenderas det att ta sig ytterligare 7 km norrut och titta in i Rössåsen fäbodvall. Där finns förutom ett sommarcafé ett stort antal lämningar från till exempel grundstenar, källare och spisgrunder.

Kapellet har rekonstruerats så att det ser ut som på medeltiden, ja det heter Stråsjö medeltida kapell och är beläget i byn Österstråsjö. Det ligger efter pilgrimsleden som kallas Stråsjöleden. Det går bra att boka kapellet för vigsel likväl som för dop och andakt.

På sommaren kan man svalka sig i det tempererade utomhusbadet i Brännås, så glöm inte att ta med badkläderna. Vintertid är det längdskidåkning som gäller. Skidspåren i Ängebo är både dagspår och elljusspår, själva anläggningen finns vid Svågagården i Ängebo. Den som vill pausa en stund från spåret kan både vila och grilla vid Skidvilan, en vindskyddad grillplats längs dagspåret. Ta med något att grilla eller en matsäck med något annat gott och njut!