Svågadalen: Vad ska man ta med sig?

Det finns en hel del att tänka på när man ska packa inför en semester i naturen. Även om det självklart finns faciliteter i närliggande städer som Ljusdal eller Hudiksvall är det ändå att föredra att man redan har tänkt på allt från början.

Kläder

Vad du bör ta med dig för kläder beror förstås på under vilken årstid du åker och vad du planerar att göra. Oavsett detta är det alltid rekommenderat att ta med flera ombyten, då kläderna lätt blir blöta av snö vid skidåkning, regn om du vandrar på sommaren eller vatten från älven, om du tar dig en fisketur eller en runda med kajak. Då det är ett naturnära område är det bra om du tar med dig vattentäta skor, gärna vandringskängor. Även vattentäta kläder som regnjacka och regnbyxor rekommenderas.

Utrustning för utförsåkning kan ofta hyras vid anläggningarna men vill du åka längdskidor är det bra att ta med sig egen utrustning. Tänk på att ta med myggspray och långärmad tröja om du åker på sommaren, då vattenrika skogsområden gärna bjuder på myggor. Svensk norrlandsskog är generellt sett kylig så det är värt att ta med sig flera lager med kläder. På vintern även mössa, vantar och tjocka kängor.

Hur mycket pengar behövs?

Vissa aktiviteter i området är gratis men vill du ha guidade turer innebär dessa en extra kostnad. Det bästa är att höra direkt med företaget om olika kostnadsalternativ och på så sätt avgöra hur mycket man kommer att göra av med på aktiviteter. Många av gårdarna erbjuder hel- eller halvpension, vilket kan vara ett bra alternativ. Det finns ofta tillgång till kök om man vill handla och laga mat själv. Vill man åka utförsåkning bör man räkna in kostnaden för liftkort och eventuell hyra av utrustning och det är alltid trevligt att ta en öl eller en kopp choklad på eftermiddagen i någon av backstugorna.

Då den svenska kronan är den enda giltiga valutan i landet är det viktigt att ha växlat pengar innan man kommer till Svågan. Kort accepteras i större anläggningar och matbutiker men inte överallt.