Några tips och info om säkerhet och hälsa inför din resa till Svågadalen

Sportsemestrar är ljuvliga men innebär samtidigt alltid vissa risker. För att undvika onödiga störningsmoment i din semester vill vi ge dig några rekommendationer inför din friluftsresa.

Vid vandringsturer

A och O vid vandring är bra skor. Inte alla turer är komplicerade, men i vildmarken är det inte alltid möjligt att kontrollera underlag. Att vandra i instabila skor som vanliga jympaskor eller sommarskor kan innebära helt undvikbara skador som vrickade fotleder, fall, eller i värsta fall benbrott.

Skogen är full av levande varelser i alla storlekar. Även om Sveriges natur är förhållandevis ofarlig, finns det några saker man bör tänka på. Vaccinera dig mot fästingburna sjukdomar, som hjärnhinneinflammation. Det finns bra vaccin mot fästingsjukdomar, fråga på din närmaste vaccineringscentral. I skogen finns björnar och även om det är ovanligt att man stöter på en, är det viktigt att man håller utkik efter signaler som fotspår och förändringar i buskage, etc. Har du med dig hund på vandringen är det bra att följa dess tecken, då hunden mycket tidigare känner av björnens närvaro.

Vid skidturer

Vid utförsåkning gäller tre regler. 1. Använd hjälm! Faller man i utförsåkning, faller man hårt. Det är alltid värt att ha på sig hjälm. 2. Den som kommer bakifrån i backen har väjningsplikt. Du kan aldrig lita på att personen framför dig ser att du kommer, så du måste se till att väja för att undvika krockar. 3. En öl på eftermiddagen har inte skadat någon, men på samma sätt som du inte kör bil full, bör du heller inte åka skidor full. Har du inte kontroll i backen är du en fara både för dig och för andra.

Om olyckan är framme

Är du eller någon i din omgivning med om en grav olycka, ring 112, vilket är nödnumret i Sverige. För mindre allvarliga olyckor, eller sjukdomar och förkylningar, finns det en del basprodukter som paracetamol i vanliga matbutiker och du kan finna apotek i de närmaste större orterna, som Hudiksvall och Ljusdal.